maandag 26 maart 2012

Hutspot uit Senegal in 2050 voor de kinderen van Macky Sall en Mark Rutte?

In het weekend van 24 / 25 maart 2012 hebben wij extra lange trainingen georganiseerd voor de meer dan 200 jongens van onze voetbalclub. Wij wilden vermijden dat zij mee gingen lopen met eventuele opstootjes of rellen vanwege de tweede verkiezingsronde. In de eerste ronde zijn er zes doden gevallen. Het afgelopen weekend is gelukkig zeer kalm verlopen. Abdoulaye Wade heeft glansrijk verloren en zijn ex-leerling Macky Sall heeft gewonnen. Onze voorkeur kandidate Amsatou S. Sidibe heeft gisteravond haar steun aan Macky Sall toegezegd. In de voorgaande jaren heeft zij haar steun niet aan Wade en zijn voorganger Abdou Diouf willen geven omdat zij hen bepaald niet duidelijk vond.  Het zal Macky zeker twee jaar kosten om te gaan begrijpen wat Wade wel en niet goed gedaan heeft in de afgelopen 12 jaar. Het is vermoedelijk vergelijkbaar met de puinhoop die Bush II had achtergelaten voor Barack Obama. Neem daarbij de op 22 maart gepleegde coup in buurland Mali en de problemen in de twee andere buurlanden Mauritanië en Guinee Bissau en je kan je gaan afvragen hoe de nabije toekomst voor Senegal er uit zal gaan zien. In het afgelopen 25 maart weekend zijn iets meer dan 50% van de meer dan 5 miljoen kiesgerechtigden naar de stembus getrokken. Dat geeft enigszins aan hoe groot het vertrouwen van de bevolking in de Senegalese politiek is. 13 miljoen inwoners en dan 2,5 miljoen stemmers. Waarom zo weinig kiesgerechtigden? Omdat de helft van de bevolking onder de 21 jaar oud is.

Association Dakarkids Senegal is een CBO ofwel een Community Based Organisation. De lokale bevolking bepaald welke veranderingen er nodig zijn en welke steun uit bijvoorbeeld het (een) buitenland zou kunnen helpen. De expertise en het uitgebreide netwerk van Dakarkids wordt steeds meer ingezet door lokale bevolking. Het gaat hierbij dan om onderzoek, analyse en rapportage van de nodige hulp. Een goed voorbeeld is de expertise die via Yoffurbain wordt geboden. Of anders de invloed die Dakarkids de laatste vijf jaar heeft uitgeoefend op de kwaliteit van het lokale onderwijs, de aanpak van het lokale straatkinderen probleem (Tailbe’s en kinderen uit zeer arme gezinnen) en het succes van de Dakarkids voetbalclub voor de armste kinderen uit Yoff. Het Dakarkids opvanghuis is een lokaal voorbeeld voor succesvolle opvang door structuur, regelmaat en veiligheid te bieden aan kinderen die voorheen als volstrekt kansarm werden gezien. Door het opvanghuis is het aantal Dakarkids gastgezinnen  uitgegroeid naar meer dan 100 families. Goed nieuws dus voor de meer dan 200 voetballertjes en hun (arme) gezinnen van de Dakarkids voetbalclub.

Het mondiale ontwikkelingswerk is sinds enige tijd aan grote veranderingen onderhevig. Terecht zou je zeggen. Het gaat immers niet alleen om geld maar met name om een nieuwe visie op de verdeling van  de vergaarde rijkdommen in de ‘ontwikkelde landen’. De coalitie van Mark Rutte die binnenkort ook de beste wensen aan nieuwe president Macky Sall zal gaan sturen verstopt zich soms een paar uur per de dag in het Catshuis om de a.s. bezuinigingen te bedenken. Hun PVV partner heeft gelukkig een zeer helder standpunt. Géén geld naar ontwikkelingswerk. Wat hun betreft is de eerste 4 miljard al binnen. Vermoedelijk zullen er ook weinig PVV stemmers de particuliere ontwikkeling projecten steunen want dat is eigenlijk een linkse bezigheid waar rechts garen mee heeft kunnen spinnen. Het zal te maken met de Indische achtergrond van hun enige leider Wilders en zijn grote liefde voor Israël waardoor hij het niet zo heeft op oud koloniën en landen die zich vergissen in het mengen van politiek met religie. Dat de VVD eigenlijk de kinderopvang beschouwd als een soort kennels en liever ziet dat de thuiszorg uitgebreid wordt naar de thuisopvang van kinderen waardoor er weer veel mensen uit de bijstand kunnen brengt de VVD toch weer dichter bij de VVD en de ‘naastenliefde’. die zo populair is bij het CDA. Ja zo komen wij er wel! Als ik de kinderen hier uitleg dat de PVDA zich nu links van het midden oriënteert samen met Groenlinks en de SGP dan kijken zij mij vragend aan en vragen of die partijen wel kunnen voetballen. Want als iedereen weet dat zij de bal links van het midden het doel in gaan schieten dan heeft de tegenpartij dat natuurlijk snel door en gebeurd er nog niets. Want waar gaat Nederland de aardappels, wortels en uien kopen in 2050? Precies, in West Afrika!

Regeren was vroeger toch vooruit zien? Nou dan hebben Mark Rutte & Macky Sall wel wat te bespreken. Want in 2050 zijn er 9 miljard wereldburgers die voor meer dan 70% in steden wonen en dus geen aardappels, wortels en uien kunnen verbouwen. In Dakarkids eten wij 1x per week hutspot. De Kids zijn er gek op en door hun goed gevulde maag scoren zij prima op school en het voetbalveld. De aardappels en uien komen echter voor veel geld uit Nederland? Inderdaad verbazing wekkend. Als Nederland in coöperatief verband bijvoorbeeld 500 miljoen Euro zou investeren in de agricultuur van West-Afrika dan komen binnen 10 jaar gegarandeerd de mooiste aardappelen, wortels en uien naar Nederland toe en kan de winst 50/50 verdeeld worden. Nederland moet dus geen aardappels naar Senegal verkopen maar Nederland zou beter haar expertise kunnen exporteren. Dat levert banen op en mensen die de helft van hun salaris naar Nederland sturen om de achterban te eten te geven. Dat doen de Senegalesen die in het buitenland wonen al jaren en het is ondertussen de 3de economische inkomstenbron voor Senegal geworden. Dus ontwikkelingswerk vanuit Nederland zou een enorme ‘winstpakker’ voor Nederland kunnen worden als er expertise en techniek uit Nederland naar de ontwikkelingslanden wordt geëxporteerd. Welk kabinet in NL gaat daar nu eens een speerpunt activiteit van maken? Ja, ja, de NL kranten zeggen in hun kranten immers dat Senegal een redelijk welvarende democratie is. Vermoedelijk bedoelen zij ‘welvarend’ vergeleken met de omringende landen die nog minder dan 1 euro per dag per hoofd van de bevolking hebben te besteden. De imponerende skyline van Dakar is nog niet de helft van het grondoppervlak van de wijk Hoboken in Rotterdam. De rest van Senegal heeft dus nog wel wat extra aandacht nodig. 

Onlangs werd hoogleraar Ton Dietz van het in NL weinig bekende Leidse Afrika Studiecentrum naar zijn mening over de ontwikkelingssamenwerking gevraagd. Dietz is net zoals de nieuwe president van Senegal een geograaf dus die twee zouden de zelfde taal wel eens kunnen spreken. Lees hier het artikel. Een andere mijnheer die een iets ruimere visie heeft dan Ton Dietz is mijnheer Niall Ferguson de echtgenoot van Ayaan Hirsy Ali.  Hij is van de zelfde generatie als Mark Rutte maar in veel mindere mate een ‘relativist’. Dwz Rutte babbelt zich op charmante wijze door veel nationale problemen heen maar is tot op heden nog niet in staat geweest om uit te leggen waarom er ook op het ontwikkelingswerk budget bezuinigd dient te worden.


Leg het laatste boek “Civilization” van Niall Ferguson naast het pas in 1982 in het Nederlands vertaalde boek van Norbert Elias “Het civilisatieproces” en de grote NGO’s in Nederland kunnen gezamenlijk aan de aan de slag met bijvoorbeeld PARTOS om een duidelijk en helder plan te ontwikkelen voor hun toekomst. En als er per ontwikkelingsland telkens één apart bankrekening nummer wordt geopend wat iedereen die geld overmaakt naar het betreffende land zou gebruiken dan kan mijn na één jaar zien hoeveel geld er naar dat land is overgemaakt. Laat dan meteen de aardappel- en andere producten exporteurs die rekening als tegenrekening gebruiken voor hun inkomsten uit de export en we weten wat er zoal aan geldstromen naar Nederland terugkeert. Vandaag eten wij in Dakarkids macaroni uit Italië met tomatensaus uit Senegal en wat vlees van bio koeien. Jawel echt lekker biovlees omdat men hier géén geld heeft voor bestrijdingsmiddelen.25 Maart 2012 - Abdoulaye Wade (86) gaat met pensioen2012 - Wade verdwijnt naar de achtergrond


Op zaterdag 24-03 schreef Modou een brief naar een groepje kinderen in Utrecht 
die hebben gecollecteerd voor Dakarkids


De brief van Dakarkid Modou wordt goed bezorgd in Utrecht25 Maart 2012 - Dakarkid Modou heeft in de stadion tuin geholpen

25 Maart 2012 - FC Dakarkids heeft nieuwe ballen nodig 
mail naar dakarkids@gmail.com 

25 Maart 2012 - expertise uit Europa voor oa. Dakarkids 
merci, Jean Francois

23 Maart 2012 - Dakarkid Oussie is alweer nr. 1 op school

2012 - Madame Roos van Yoffurbain steeg naar grote hoogte in Yoff


Vanaf 2012 begint dakarkids.info een offensief 
tégen het straatvuil en gaat groen bevorderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

plaats een reactie we horen graag van je!